Start aanbesteding concessie Overslagkade in Boekelermeer!

Verbinden, faciliteren en groeien: dat is waar de gloednieuwe overslagkade in Boekelermeer voor staat.
Als strategisch knooppunt tussen land en water biedt deze moderne faciliteit talloze mogelijkheden voor bedrijven en schippers.

Een Strategische Stap

De gemeente en de provincie Noord-Holland hebben de handen ineengeslagen om de "modal shift" richting binnenvaart te bevorderen, extra bedrijvigheid aan te trekken en bestaande knelpunten in het weg- en binnenvaartsysteem aan te pakken.

Binnen dit kader wordt een binnenhaven ontwikkeld, waarbij een industriële overslagkade een cruciale rol speelt. De recent opgeleverde overslagkade heeft als primair doel om de overslag tussen land en water te faciliteren voor het bedrijventerrein Boekelermeer en de bredere regio. Naast op- en overslag heeft de haven een keerfunctie voor de scheepvaart in het Noord Hollandsch kanaal (zwaaikom), wat de mobiliteit op de ringweg van Alkmaar verbetert, omdat de Leeghwaterburg minder vaak open hoeft.

Gezocht: een exploitant

De gemeente heeft ervoor gekozen om de exploitatie van deze overslagkade toe te vertrouwen aan één marktpartij, die zelf het vraag- en aanbodrisico van goederen voor laden en lossen draagt. Daarmee is sprake van een concessieopdracht voor diensten die door middel van een Europese aanbestedingsprocedure wordt aanbesteed. De aanbesteding vindt plaats in twee fases: een selectiefase gevolgd door een dialoogronde en een gunningsfase. Op 25 juli zijn de stukken op TenderNed geplaatst en partijen worden van harte uitgenodigd om zich in te schrijven voor de selectiefase.

Kenmerken van de Overslagkade Boekelermeer

Ligging: Het havengebied Boekelermeer bevindt zich in het zuidoostelijke deel van het bedrijventerrein Boekelermeer in Alkmaar. Het havengebied beslaat ongeveer 17 hectare, met een ecologische zone van ruim 4 hectare aan de westzijde.

Bereikbaarheid: Het havengebied wordt ontsloten via het Noord Hollandsch kanaal, dat de binnenvaartverbinding vormt tussen Amsterdam en Den Helder. Schepen van CEMT-klasse IV kunnen vanuit beide richtingen tot aan de Boekelermeer varen. Klasse IV-schepen kunnen via de Wilhelminasluis in Zaandam naar Amsterdam varen, terwijl kleinere schepen (klasse II) de Schermersluis als alternatief hebben. In het noorden verbindt de Koopvaardersschutsluis in Den Helder het kanaal met de Waddenzee. 

Overslagkade: De overslagkade bevindt zich aan de westzijde van de zwaaikom, strategisch gepositioneerd voor efficiënte overslagactiviteiten. Met een kadeterrein van circa 0,56 hectare, een kademuur van 144 meter en een ligplaats van 144 x 12 meter biedt de kade ruimte voor diverse ladingen. Het laadvermogen varieert afhankelijk van de individuele schipafmetingen, maar gemiddeld bedraagt het ongeveer 1.250 ton of 32 TEU.

Toegankelijkheid: Schepen tot 110 meter lengte, 11,4 meter breedte en 3,5 meter diepgang kunnen hier aanmeren. De kade is goed bereikbaar via een eigen oprit naar de openbare weg.

Exploitatie: Alle kades en kavels worden zonder tussenkomst van een gemeentelijk havenbedrijf geëxploiteerd door het bedrijfsleven. De exploitant van de overslagkade is verplicht om overslag voor derden te faciliteren tegen marktconforme tarieven en voorwaarden. Het beheer en onderhoud vallen gedurende de overeengekomen exploitatieperiode onder de verantwoordelijkheid van de exploitant.

Extra optie: Gedurende de looptijd van de concessie bestaat de mogelijkheid om een aanpalende kavel (milieucategorie 5) van circa 0,91 hectare toe te voegen. Dit kan de overslagcapaciteit vergroten en bredere ladingen mogelijk maken.

Klaar voor de Toekomst

De Boekelermeer is meer dan alleen een overslagkade. Het is een knooppunt van mogelijkheden, waar bedrijven kunnen groeien en schippers efficiënt kunnen laden en lossen. De havenontwikkeling is een stap richting duurzame logistiek en economische bloei.

Benieuwd naar de details? Raadpleeg de stukken op TenderNed en ontdek hoe de Boekelermeer uw bedrijf kan versterken!