Dion van Steensel

HVC ruim 27 jaar bron van energie

Twee jaar na de oprichting van HVC, in 1991, werd op De Boekelermeer in Alkmaar de eerste paal van de afvalenergiecentrale geslagen. Sindsdien is er veel veranderd. HVC heeft zich ontwikkeld van afvalverwerker naar een milieubedrijf waar hergebruik van waardevolle grondstoffen uit afval en het opwekken van (duurzame) energie centraal staan. Directeur Dion van Steensel: “Samen met gemeenten en waterschappen wil HVC bijdragen aan een leefbare omgeving voor nu en in de toekomst. Wij geloven namelijk in een circulaire maatschappij, waar grondstoffen behouden blijven voor hergebruik en recycling en energie duurzaam wordt opgewekt’.”

Een schone wereld, we doen het gewoon
HVC is verantwoordelijk voor het duurzaam afvalbeheer van haar aandeelhouders (44 gemeenten en 6 waterschappen uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Friesland), met als doelstelling om zoveel mogelijk afval te scheiden zodat grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden. Daarnaast produceert HVC duurzame energie (warmte, elektriciteit en gas) uit afval, biomassa, zon en wind. Deze energie wordt geleverd aan gemeenten, waterschappen en inwoners (HVC KringloopEnergie).


Duurzaam bedrijventerrein Boekelermeer

Op het terrein van HVC in Alkmaar zijn de afvalenergiecentrale, een bodemaswasinstallatie en de bio-energiecentrale gevestigd. De warmte uit deze bio-energiecentrale bestaat voor 100% uit groene energie en voorziet verschillende bedrijven op de Boekelermeer daarmee van een duurzaam alternatief voor de verbranding van fossiele brandstoffen. De bio-energiecentrale is als het ware hun gezamenlijke cv-ketel. Naast het feit dat dit aansluit bij de duurzame doelstelling van De Boekelermeer, is de lagere CO2-uitstoot natuurlijk vooral ook winst voor het milieu en voor de bedrijven die er gebruik van maken, doordat zij worden ontzorgd op gebied van warmtevoorziening.


Investering in nieuwe energieprojecten
Ook ondersteunt HVC gemeenten om lokaal te verduurzamen via zonne- en windenergie, onder meer via DECRA (Duurzame Energie Coöperatie Regio Alkmaar). Doel van deze coöperatie, waarin HVC participeert met de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum en Heerhugowaard, is het aanjagen van duurzame energieproductie in de regio en behaalde winsten vervolgens weer te investeren in nieuwe energieprojecten. Een goed voorbeeld is de realisatie van Windmolen DECRA, de vierde windturbine op De Boekelermeer.


Zonnepark Boekelermeer

Sinds eind 2018 werken GP Groot, Afvalzorg en HVC samen voor de levering van zonnestroom via Zonnepark Boekelermeer, een energieproject op de stortplaats van het recyclebedrijf Sortiva van GPGroot en HVC. Hiermee krijgt De stortplaats Boekelermeer, gelegen naast de terreinen van HVC en GPGroot, een nieuwe tweede functie; alweer een mooi voorbeeld van de BoekelerMEERwaarde!

 

HVC
Kristof van Malderen

Kristof van Malderen

Eigenaar

All4Running

Met onze ambitie om de grootste premium running specialist in Europa te worden hebben we natuurlijk ook gekeken naar een bedrijventerrein in ontwikkeling en goede aansluiting op de A9. De Boekelermeer is in dat opzicht perfect voor ons.

GP Groot

Pieter Talsma

Directeur brandstoffen en oliehandel

GP Groot

Het innovatieve en duurzame karakter van het NXT-tankstation past perfect bij de Boekelermeer(waarde). Voor ons de ideale locatie om brandstoffen aan te bieden die aansluiten bij de behoefte in de regio.

Baza Seeds Holland

Bert Bakker

Directeur

Baza Seeds Holland

De Boekelermeer: de ideale locatie om Baza Seeds Holland te vestigen. Midden tussen het groen, praktisch naast de A9, op een mooie ruimtelijke locatie. En mét de juiste beveiliging op het terrein kunnen wij het open karakter van ons bedrijf hier ook behouden.

Broekhuis Alkmaar

Patrick van Beusekom

Directeur

Broekhuis Alkmaar

Het is een schoon en verzorgd bedrijventerrein zonder al te veel zware industrie. Door de centrale ligging is de bereikbaarheid vanuit het zuiden en noorden hier ideaal: goed voor onze zakelijke en particuliere klanten.

Le Nouveau Chef

Paul van Luipen

Eigenaar

Le Nouveau Chef

We hebben hier ons magazijn, de showroom en ons kantoor. Een prachtig uitzicht over het groen, een goede bereikbaarheid die straks met de aansluiting van de A9 alleen nog maar beter wordt.

Honda

Jack Welman

Directeur

Autobedrijf Honda Welman

Mede dankzij de adviezen van de architect en het Ondernemersloket Alkmaar zijn wij een nieuwe vestiging aan het bouwen op de Boekelermeer. Deze locatie geeft ons alle ruimte om in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen.

ERIKS

Sander Splinter

Managing Director

ERIKS

ERIKS - één van de grootste industriële dienstverleners ter wereld - is een echt Nederlands bedrijf met Alkmaar als thuisbasis. Daar zijn we trots op, hier in Alkmaar helemaal.

AGU

Bjorn Jeurissen

CEO

AGU

Toen de eigenaren van AGU in 1994 hoorden van de plannen om de aftakking van de A9 te realiseren, was de interesse gelijk gewekt. ‘Als dat doorgaat is het de perfecte locatie voor ons’. En dat bleek.

HVC

Dion van Steensel

Algemeen directeur

HVC

Door de aansluiting op het warmtenet verbranden deze bedrijven geen fossiele brandstoffen meer om hun panden te verwarmen. De HVC bio-energiecentrale is als het ware hun gezamenlijke cv-ketel.

Dusseldorp Alkmaar

Dave da Silva Curiël

Vestigingsdirecteur

Dusseldorp BMW

De BMW dealer is al meer dan 10 jaar gevestigd op de Boekelermeer. Een uitstekende plek voor ons bedrijf vanwege de zichtlocatie, de centrale ligging en de kwaliteit van het bedrijventerrein.

GVT Transport & Logistics Alkmaar

Yorden Greuter

Vestigingsmanager

GVT Transport & Logistics

GVT Transport & Logistics Alkmaar is sinds 2007 gevestigd op De Boekelermeer. In 2017 breidde zij op deze locatie uit met een splinternieuw distributiecentrum. Met 60 trucks en 100 medewerkers wordt er dagelijks hard gewerkt in het ondernemende logistieke centrum van Noord-Holland.

TG Lining bv en Blinkink

Tamar Grahmbeek

Directeur

TG Lining bv en Blinkink

“We hebben geen seconde spijt van de overstap naar De Boekelermeer. De locatie is zeer prettig, aan het fietspad met zicht op natuur. De aanrijdtijd voor onze medewerkers is hooguit 15 minuten.”

Ko Hartog Elektrotechniek

Bjørn Dielemans

Directeur

Ko Hartog Elektrotechniek

“De bereikbaarheid was bij de keuze voor een nieuwe locatie heel belangrijk. Vanuit De Boekelermeer zijn we snel ter plaatse voor onderhoud in Alkmaar en Heiloo, maar ook vlot op de A9.”

Meltrans Transportbedrijf

Jan Huisman

Directeur

Meltrans Transportbedrijf

“Onlangs hebben wij een LNG-vrachtwagen gekocht, die 20% minder CO2 uitstoot. Voor Liquefied Natural Gas, oftewel vloeibaar gas, maken wij gebruik van het duurzame NXT-tankstation in De Boekelermeer. Alles komt hier samen.”

Rumping Groep

Jaap Rumping

Algemeen directeur

Rumping Groep

"We hebben ambities om zowel de portefeuille vastgoed als logistiek uit te breiden en dat komt allemaal samen in het nieuwe pand op De Boekelermeer. Hierdoor kunnen wij onze klanten een meerwaarde bieden."

Bouwbedrijf Jac Tromp

Jeroen Glorie

Commercieel & technisch directeur

Bouwbedrijf Jac Tromp

“Een van de redenen voor de verhuizing is dat de duurzame uitgangspunten van De Boekelermeer goed passen bij de duurzame visie van ons bedrijf.”

Nutri Dynamics Health Products

Sam Dimassi

Directeur

Nutri Dynamics Health Products

“Het productieproces is het hart van ons bedrijf. Dat proces is dé aanleiding om zelf te gaan bouwen. Op De Boekelermeer was het gewenste aantal vierkante meters hiervoor beschikbaar.”

Impressie pand Sustenso

Hans van der Weide

CEO

Sustenso

“Wat belangrijk is in de samenwerking met duurzame partijen is dat je gebruik kunt maken van elkaars reststromen. Doordat er veel kennis op De Boekelermeer aanwezig is, vind je daar veel makkelijker een oplossing voor.”